A kávénövény egy örökzöld cserje, amely a műveléstől függően akár a 12 méteres magasságot is elérheti, jázminillatú fehér virágzata van és piros, cseresznyeszerű gyümölcsöket hoz. A gyümölcshússal körülvett, bogyószerű csonthéjas termésben található két, lapos oldalával egymáson fekvő mag, a kávészem. Két fő fajtája az Arabica és a Robusta. A lágy és aromaanyagokban gazdag Arabica kávé Közép-, és Dél Amerikából származik, a világ kávétermelésének több mint 7o%-át adja, az erősebb és testesebb ízű Robusta kávé pedig, amely a termelés körülbelül 3o%-át teszi ki, Afrikában és Ázsiában terem. 

A kávé minden egyes országban és minden egyes évben más és más ízű. Minőségét befolyásolja a fajta, a tengerszint feletti magasság, talaj, hőmérséklet, napsütéses órák száma és a csapadék. Az ideális keverékek kialakításához a szakemberek különféle szempontok szerint vizsgálják és keverik a zöldkávékat. Így biztosítják, hogy a csészékbe kerülő kávé minősége mindig a lehető legjobb legyen. 
A kávé végleges ízének kialakításában a legfontosabb szerepe a pörkölésnek van, amely során a zöldkávé összetevői a hő hatására megváltoznak, kialakulnak az aroma és íz anyagok és a barna szín. Magyarországon a kialakult ízlésnek megfelelően a kávét sötét színűre, 5-7 percig pörkölik 200- 250 fokon. A pörkölés folyamata alatt a kávészemek térfogata jelentős mértékben megnő, a bennük lévő szénhidrátok karamellizálódnak. Az őrölt kávé elkészítéséhez a kávébab szemeket forgó őrlőhengerek közé engedik, a két henger közti távolság határozza meg, hogy mennyire lesz finom az őrlemény. A kávéőrlemény finomsága, a víz és a kávé aránya valamint a víz és a kávé érintkezésének ideje határozza meg az íz anyagok kioldódásának mértékét, ezért különböző kávékészítési módokhoz különböző finomságú őrleményt kell használni. Az őrölt kávé aromaanyagainak hosszabb megőrzéséhez járul hozzá a légmentes vákuumcsomagolás. A gyártás során a megtöltött kávézacskóból a gép egy vákuumkamrába szivattyúzza ki a levegőt a csomag végleges lezárása előtt. 
A kávét a világ minden részén fogyasztják, számtalan elkészítési mód és recept között válogathatunk.