A kávéfőzés módjai

A kávészemek pörkölése után a kávét különböző módokon lehet elkészíteni. Eltérések lehetnek a kávé–víz arányban éppúgy, mint a különböző ízesítőszerek használatában.

A török kávéfőző (Cezve)

A legrégibb és leghíresebb kávékészítési módszernél a pörkölt kávét többször átdarálják, míg megfelelő finomságú nem lesz. A hosszú nyelű sárgaréz edényben a cukorral együtt főzik, minden csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak, és kanállal kavargatva felfőzik. Mielőtt a kávé kiforrna, leveszik a tűzről majd még egyszer felforralják, és csészékbe öntik. A tetejére 1-1 csepp hideg vizet tesznek, így a zacc gyorsabban leülepszik.

Háztartási kotyogó

A Kárpát-medencében a mai napig a legelterjedtebb kávéfőző az ún. „kotyogó”, amelyben a víz alulra kerül, s fölé egy szűrőbe töltik a kávét. A forró víz szinte átpréselődik a kávérétegen, s kioldja az őrölt kávéból a hatóanyagokat és az aromákat, majd a felső részből a kész kávét ki lehet önteni. A nevét onnan kapta, hogy a csőben, amin keresztül kifolyik a kávé, egy súly található, ami a kávé főzése közben kotyogó hangot ad (nem mindegyik kávéfőző kotyogó, ami úgy is néz ki): a főzés közben a gőz megnövekedett nyomása felemeli a súlyt, a kávé kifolyik a felső tároló edénybe, majd a nyomás csökkenésével a súly visszaesik a helyére. Ezzel a módszerrel nagyobb nyomás, így aromában és koffeintartalomban is erősebb kávé érhető el. 
A filteres kávéfőzők szintén otthoni használatra valók, a filterbe tett kávét öntik le forró vízzel. Az eredmény: sokkal gyengébb kávé, mint a kotyogónál.

Dugattyús kávéfőző (French press)

Nagyon finom, aromás kávé készíthető ezzel az egyszerű és esztétikus eszközzel. Az előmelegített üvegedénybe adagonként egy evőkanál őrölt kávét teszünk, melyre forró (kb. 95 °C-os) vizet öntünk (kb. 100-120 ml/adag), megkeverjük és kb. 3-3.5 percig állni hagyjuk. A dugattyú óvatos lenyomásával a szűrő az üvegedény aljára nyomja a zaccot és máris kitölthető a forró fekete.

Automata kávéfőző gép

A kávéfőző a mindennapi reggeli kávénk létrehozója. Rengeteg ember kávézik szerte a világon és ehhez egy jó kávé mellett egy jó kávéfőző másik kulcs. A kávéfőzés évszázados múltra tekint vissza, de az automata kávéfőző már egy modern gépezet, amely a legmodernebb funkciókkal van ellátva. A kávéfőző működése során a 92 C˚-ra felforralt vizet átpréseli a finomra őrölt kávén. 
Az eszpresszó kávéfőző kávékészítési folyamata a következő. A kávéfőző a felforralt vizet magas nyomáson préseli át a kávén és ezáltal a kávéfőző biztosítja számunkra a kávé magas fokú íz világát. Egy ilyen kávégép által elkészített kávé ,krémes, habos, sűrű és akár cukor nélkül is édes, így nem kell tartani a kalóriáktól sem. 
Ráadásul az automata kávégép meg is őröli nekünk a szemes kávét, és a frissen őrölt kávéból készített eszpresszó sokkal nagyobb élvezet. 
Egy jó kávéfőző tejhabosítóval is rendelkezik, hogy a frissen főzött kávénkat egy kevés forró tejhabbal tehessük tökéletessé.

Kapszulás kávéfőző gép

A kávéfőző a mindennapi reggeli kávénk létrehozója. Rengeteg ember kávézik szerte a világon és ehhez egy jó kávé mellett egy jó kávéfőző másik kulcs. A kávéfőzés évszázados múltra tekint vissza, de az automata kávéfőző már egy modern gépezet, amely a legmodernebb funkciókkal van ellátva. A kávéfőző működése során a 92 C˚-ra felforralt vizet átpréseli a finomra őrölt kávén. 
A kapszulás kávéfőző ugyanazokkal az előnyökkel rendelkezik, mint az automata kávéfőző, de ezek mellett fontos pozitívuma az is, hogy szinte hangtalan, és emellett nagy kávéválasztékkal is rendelkezik.