Korábban már volt szó a pörkölési módokról, ahol megtanulhattad, hogy milyen eljárással készülnek a különböző kávéfajták, és ezt is, hogy nem mindegy, melyiket teszed a kávégépbe!

Lássuk elsőként az olasz kávékat, és a rövid fekete kávékat. Megdöbbentő, hogy milyen sokféla létezik még ebből is.

Espresso

Erős, sűrű, krémes kávé. Egészen finomra őrült kávészemekből készül. Kotyogós kávéfőző vagy automata darálós kávégép egyaránt tökéletes espressót készít.

Az ínyencek nagy örömére ezt a kávétípust egy mogyoróbarna, kérmes hab, az úgynevezett “creama” teszi tökéletessé.

Ristretto

Az espresso “kivonata”, tulajdonképpen kevesebb vízzel készült rövid fekete (nagyjából 2/3-a a klasszikus espressonak).

Doppio

Espresso kétszer, igazán ütős, fejbevágós kávé. Elsősorban reggelre ajánljuk, hogy igazán felpörgesse a napodat. Otthon vagy az irodába elkészíteni a legegyszerűbb, ha dupla adag kávét főzöl le a kávégéppel.

Americano vagy hosszú kávé

Az espresso némi vízzel finomítva azoknak, akik szeretik hosszan élvezni a kávéfogyasztást. A legtöbb kávégépbe már építettek be “hosszúkávé” funkciót.

hosszúkávé
hosszúkávé

Moccha

Espresso kávé csokoládésziruppal vagy kakaóval ízesítve, melyhez adnak még egy kevés tejet, a felszínére pedig tejszínhab kerül. Legízletesebb akkor lesz, ha darálós kávégéppel főzöd le az espressót, így az a bizonyos krémes hab is megjelenik a kávé felszínén.

A következő részben továbbra is olasz kávékat mutatunk be neked, ahol a tejes változatokat járjuk majd körbe.