Az előző részben olasz pörkölésű feketéket mutattunk be neked, most azonban a tejeskávé változatokat járjuk körbe.

A 3 legalapvetőbb, legtöbb kávézóban kínált tejes változat a Cafe Latte, a Latte Machiatto és a Melange. Ezekhez jön még egy itt még picit kakukktojás, mégis megemlítésre érdemes, negyedik fajta tejeskávé, a Flat White.

Bár helye válogatja, hogy pontosan hogyan készítik el ezeket a keverékeket, azért meghatározhatók a fő jellegzetességek.

Kezdjük az espresszó után talán legismertebb változattal, a Cafe Latte-val, amit magyarul tejeskávénak hívunk. Hivatalosan 1 rész kávéból és 2 rész tejből áll, melyet szépen elkevernek, így jön létre a jellegzetes világosbarna árnyalat. A kávé tetejére legtöbb esetben tejhab is kerül.

A Latte Machiatto esetén a feketekávéhoz egy jó nagy adag habosított tej, illetve tejhab kerül, szépen rétegezve. Magas falú üvegpohárban szervírozva talán a legtetszetősebb kávé variáció.

A Melange már nem olasz, hanem  bécsi pörkölésű kávéból készül, így maguk a kávészemek is lágyabbak, világosabbak, ízük sem olyan erőteljes. A legtöbb kávézóban gyakorlatilag egy mézes Cafe Latte-t kapunk Melangen néven, de ahány kávézó, annyi szokás, azaz annyiféle elkészítés módja van. Az eredeti recept szerint (ami nálunk Bécsi Melange néven fut) fele rész kávéból és fele rész tejből készül, ennek tetejére pedig tejhab kerül. A legfontosabb különsbég a mai és “eredeti” recept között, hugy tutóbbiba nem tesznek mézet.

Flat White, a modern, menő tejeskávé talán egy picit kilóg a sorból, mégis érdemes itt megemlíteni. Főként a fancy kávézókban, kézműves kávézóban kínálják  és persze fogyasztják előszeretettel ezt a modern keveréket. Egyes források szerint az új-zélandi Auckland városból származik elkészítésének módja. Az espressónál ütősebb, mégis lágyabb ízvilágú és állagú kávékülönlegességről  beszélünk. Elkészítési módja picit más-más az egyes vendéglátó helyeken. Két fő változata szerint ⅓ rész eszpresszóhóz vagy dupla adag ristrettóhoz enyhén habosított tej (úgynevezett barista hab) és sima meleg tej keveréke kerül. Így tulajdonképpen egy lágy, folyékony tejhab vegyül el a feketekávéval.

Tetszett a cikk?

Ha igen, köszönjük, hogy megosztod!

Nemsokára jön a következő rész (Kávé kisokos 4.), amiben alkoholos kávékról lesz szó!