… és persze a kecskék! Ugyanis ők voltak a kávé élénkítő hatásának első élvezői.

Az említett pásztor legeltetés során figyelte meg, hogy nyája sokkal élénkebben viselkedik, amikor a kávécserjével borított domboldalon legel. Tudniillik a növény szinte minden része élénkít, nem csak a kávébab.

A pásztor látva kecskéinek viselkedését, csakhamar maga is megpróbálkozott italt készíteni belőle. Sikerrel járt, így más pásztorok és szerzetesek is átvették tőle az új tudományt. Kezdetben a cserje leveleiből és bogyóiból is főztek élénkítő italt, ami azonban sokkal inkább hasonlított a teára, mint a ma ismert fekete kávéra.

A cseresznyére hasonlító termés piros gyümölcshúsa alatt rejtőzik az, ami minket, szenvedélyes kávéfogyasztókat igazán érdekel: a mag, azaz, a kávébab. Ennek pörkölésével, majd megőrlésével és lefőzésével jön létre az az egyedi és semmivel sem összetéveszthető ital, amit kávénak hívunk.

Ma a világon a trópusi övezetben fekvő országokban szinte mindenhol megterem a kávé, közel 80 állam termeszti és exportálja a kávébabot, s az egyes nemzetek, kultúrák nevelési és gondozási technikáinak köszönhetően egyedi ízvilág alakul ki. Az egyes pörkölési technológiákkal is eltérő aromák alakíthatók ki a kávészemekben.

Az sem mindegy, hogy adott kávéfőzőbe milyen apróra őrölt kávét teszel be. Például az úgynevezett török kávéhoz szinte már púder finomságú szemekre van szükség, még például az otthoni, egyszerűbb elektromos kávéfőzőhöz elég a közepes durvaságú őrlemény is.

A kávé élvezeti értéke annál nagyobb, minél kevesebb idő telik el a darálás és a főzés (fogyasztás) között.

Ha szeretnéd a legfinomabb, frissen őrölt kávéból készült italt fogyasztani, válassz darálóval felszerelt kávégépeink közül!

Az alábbi szolgáltatásainkat ajánljuk figyelmedbe: